Büst Heykel Nasıl Yapılır?

Büst, insan vücudunun üst kısmını gösteren heykel çeşidine verilen isimdir. Bir büst çalışmasında insan vücudunun baş ve boyun kısmı bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, çeşitli oranlarda omuz ve göğüs kısımları da eklenebilmektedir. Bir kaide yardımıyla desteklenen ve sergilenen büstler heykel sanatları arasında özellikle Rönesans döneminde önem kazanmış ve günümüzde kadar gelmiştir. Bu süreçte 18. yüzyıldan günümüze kadar birçok değeri yüksek eser bulunmaktadır. Özellikle eski çağlarda yaşamış önemli kişilerle Rönesans döneminin önemli kişileri büst olarak yapılmıştır.  Peki büst heykel nasıl yapılır? Yapımında hangi malzemeler tercih edilir? Büstler genellikle; taş, mermer, seramik alçı, bronz, kil ve ağaç gibi materyaller kullanılarak yapılırlar.

Sergi mekanları ve müzeler başta olmak üzere, eğitim kurumları, askeri bölgeler, belediyeler ve devletin ya da özel kurumların sahip olduğu mekanlarda büstler dekoratif bir süs olarak kullanılmaktadır. Bu şekilde ulu önderimiz Atatürk başta olmak üzere, tarihte önemli işler yapmış birçok önemli figürün, devlet adamlarının veya mitolojik karakterlerin büstleri birçok mekânı süslemektedir. Mimari ve yapısal çalışmalar yürüten firmalar da çevre düzenlemeleri adına birçok farklı dekoratif büst çeşidi kullanmayı tercih eder hale geldiler.

Büst Heykel Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Büstlerde kullanılan figürler karakterleri yansıtıldığı takdirde anlam bulmaktadırlar. Bir büstün bu anlamda başarılı olabilmesi için temsil ettiği karakterin hislerini çok iyi bir şekilde yansıtabilmeli ve o kişiye gerçeğine yakın bir biçimde benzemelidir. Büst yapımında dikkat edilmesi gereken nokta kullanılan malzemelerin kaliteli olmasıdır. Genellikle büstler; 

  • Alüminyum,
  • Kalay, 
  • Kurşun, 
  • Bakır, 
  • Altın,
  • Tunç gibi materyaller kullanılarak hazırlanmaktadır. 

Ancak yerine göre kil ve alçı benzeri malzemeler de büst heykel yapım aşamasında kullanılabilir.

Ülkemizde genel olarak Atatürk büstleri rağbet görmektedir. Ancak bunların yanında Yunan mitolojisinden ve Yunan felsefesinden figürler olan Hermes gibi ya da Sokrates gibi antik kişilerin büstleri de sipariş talebi olarak istenmektedir. Bunun dışında Osmanlı padişahlarına ait ve ülkemizin ünlü yazar ve şairlerinin büstleri de eğitim kurumlarında ya da tarihi bölgelerde çevre düzenlemesi adına sipariş verilmektedir. Lüks restoran ve otellerin de bu amaçla hem iç bölgede hem dış bölgede çevre düzenlemeleri yapmak adına çeşitli büst siparişleri olmaktadır. 

    Leave Your Comment Here