Rölyef Heykel Nedir? Yapım Aşamaları Nelerdir?

Rölyef kelime kökeni olarak Fransızcadan gelen ve kabartma anlamına gelen bir kelimedir. Belirli yüzeyler üzerinde yapılan yükseltme veya çökertme işlemleri ile hazırlanan heykel çeşidi olarak tanımlanabilir. Genellikle çok bilinen tarihi figür ya da olayların veya yapıların uygun malzemeler kullanılarak tablo haline getirilmesi işlemi olarak görülebilir. Oyulabilmeye uygun olan her türden yüzeye bir heykel sanatı olarak rölyef uygulanabilir. 

Rölyefler rond bos, alçak ve yüksek olmak üzere üç türde karşımıza çıkmaktadır. Yüzeyden çok az bir şekilde ayrılan kabartmalara alçak rölyef adı verilir. Madeni paralarda bulunan Atatürk yüzü alçak rölyefe örnek olarak verilebilir. Yüzeyden daha yüksek bir şekilde ayrılan kabartmalara da yüksek rölyef adı verilir. Lahitlerde yapılan kabartma çalışmaları yüksek rölyefler için en iyi örnektir. Rond bos ise genellikle normal bir heykele daha yakın olan kabartma çalışmalarına denir. Bu yüzden örnek olarak birçok heykel rond bos rölyef olarak tanımlanabilir. Şimdi rölyef heykel nedir sorusuna yanıt verdiğimize göre biraz da yapım aşamalarından bahsedelim.

Rölyef Heykel Nasıl Yapılır? Nerelerde Kullanılır?

Genellikle alüminyum, kâğıt, taş ve ahşap gibi malzemelerin yüzeyinde rölyef uygulanmaktadır. Rölyef yapımında en çok önemli olan nokta, çalışma yapılacak düzeyin çok iyi bir şekilde zımparalanması gerekmesidir. İyi zımparalanmamış yüzeylerde yapılan rölyef çalışmaları kesinlikle istenilen sonuçları vermez. Bunun yanında;

  • Kuyumculuktan mimariye, teknik resimden heykeltıraşlığa kadar birçok alanda rölyef sanatı kullanılabilir. 
  • Dekoratif çalışmalar ve süsleme araçları olarak birçok mimari ve heykel çalışmasında rölyefler görülmektedir. 
  • Bu tür kabartmalar sanat kolları dışında endüstri, tarım ve günlük hayat içerisinde de kendisine yer bulmuştur. 
  • Bazı esnaflar reklam amacıyla dükkanlarına kendilerini temsil ettiren rölyefler yaptırmaktadır.

Rölyef çalışmalarında kullanılacak malzemeler çalışmanın kendisine göre değişiklik göstermektedir. Mermer yüzeyler için mermeri oyabilecek türde güçlü malzemelerin kullanması gerekliliği buna örnek olarak gösterilebilir. Ahşap rölyef tablolar bu sanatın en bilindik çalışmalarından biri olarak karşımıza çıkar. Yapımında genellikle rölyef hamuru, zımpara kâğıdı, tornavida ve pense kullanılır.  Rölyef çalışmalarında tabloya üç boyutlu özellik kazandıran şey rölyef pastalarıdır. Bu şekilde boyut kazandırmak dışında renklendirme çalışmaları için de kullanılabilir. Pasta denilmesinin sebebi pasta kremasına olan benzerliğinden dolayıdır. 

    Leave Your Comment Here